În perioada 14-15 decembrie 2023, la Bruxelles, are loc reuniunea Consiliului European,  crucială pentru viitorul politicii de extindere a Uniunii Europene și revizuirea bugetului multianual 2021-2027.

În cadrul discuțiilor, vor fi abordate teme importante și complexe, printre care extinderea UE, revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, sprijinul pentru Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea, migrația, precum și viitoarea Agendă Strategică a UE.

Președintele comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, prim-vicepreședinte PSD Dâmbovița,   declară o poziție fermă de susținere pentru Republica Moldova în chestiunea aderării la Uniunea Europeană și obținerea unui vot pozitiv pentru începerea negocierilor de aderare.
 
La propunerea sa,  Parlamentul României a adoptat unanim prin vot Declarația de susținere politică a deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova, Ucraina, acordarea statutului de candidat Georgiei și accelerarea procesului de integrare europeană în Balcanii de Vest.
E un semnal politic clar pe care Legislativul României îl lansează către Bruxelles și statele membre, înainte de Consiliul European care ar trebui să ia o decizie politică pe această temă”, spune demnitarul social-democrat.