Respingem "autonomii", regionalizări și separări pe criterii etnice, propuse de indivizi cu obsesii etnice!, a declarat, vineri, în plenul Senatului senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă. 

Pe de altă parte, a arătat acesta, ”avem nevoie de o finalizare a descentralizării administrative în România, cu constituirea unor regiuni de dezvoltare pe criterii ADMINISTRATIVE ȘI DE FEZABILITATE ECONOMICA, NU ETNICĂ, dotate cu personalitate juridică și structuri administrative (nu etnice) corespunzătoare, care să ne permită, în sfârșit, să avem o dezvoltare armonioasă la nivelul întregii Românii, prin absorbția fondurilor UE de coeziune și dezvoltare regională. Fără aceste structuri, opinează demnitarul, ”pierdem vremea de pomană cu declarații politice goale de conținut”.

 Aceste proiecte de lege promovează de fapt un model federal pe criterii politice de natură etnică și este o chestiune de fond foarte gravă (...) Eu încă sper la acel tip de finalizare a descentralizării, deplasare de competențe și resurse, care să permită o dezvoltare reală a României pe criterii administrative și economice, nu de natură etnică (...) Trebuia să fi avut de foarte multă vreme aceste regiuni pe criterii administrative-economice cu personalitate juridică care să ne permită să creștem rata de absorbție a  fondurilor europene și dezvoltarea României. Unul dintre principalele motive pentru care România n-a progresat îndeajuns a fost exact absența acestor structuri. Despre asta vorbim! Cei care agită populist și sperietoarea cu regionalizări, ori sunteți oameni serioși și vă pregătiți pentru o astfel de discuție, ori renunțați să mai mințiți oamenii! Noi am respins în toți acești ani regionalizările propuse pe criterii etnice! Nu ați existat în peisaj în toți acești ani! Acesta este motivul pentru care am respins și aceste proiecte de legi”, a transmis Corlățean.

 

Senatul a respins, vineri, în calitate de for legislativ decizional, trei proiecte referitoare la autonomia ţinutului secuiesc, iniţiate de doi deputaţi UDMR - Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán.