Deputatul Gabriel Plăiașu, președintele Forța Dreptei Dâmbovița, anunță că a  adresat o întrebare Ministrului Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, cu privire la datoriile publice ale Ministerului către furnizorii de energie electrică.

Am criticat în mai multe rânduri decizia Guvernului de a menține prețurile la energie electrică la un nivel plafonat, în loc să reducă taxele și să stimuleze producția de energie”, spune acesta, avertizând asupra principalelor dezavantaje pe care le produce menținerea prețurilor plafonate.

 
Impactul menținerii prețurilor plafonate produce două mari dezavantaje:
 
1. Furnizorii de energie electrică se văd nevoiți să se împrumute de la bănci pentru a acoperi plățile restante ale guvernului. Aceste împrumuturi și dobânzile aferente reprezintă un risc major pentru furnizori și pentru stabilitatea pieței, existând riscul de a afecta aprovizionarea cu energie electrică a unui număr semnificativ de români!
 
2. Până la data de 12.01.2024, există cereri de decontare depuse de furnizori în valoare de 1.453.314.824 lei, conform răspunsului primit de la minister. Statul are acum o datorie de aproape 1 MILIARD ȘI JUMĂTATE de lei către furnizori. 
 
În lipsa plăților restante de către Guvern, furnizorii de energie vor fi nevoiți să se retragă de pe piață, cu implicații negative asupra aprovizionării cu energie electrică.
 
Iar în ceea ce privește dobânzile la care se împrumută furnizorii, Ministerul Energiei nu a fost capabil să răspundă. Voi reveni cu o întrebare și la Ministerul Finanțelor, în speranța unui răspuns pe care să vi-l pot prezenta.
 
Soluția propusă de către FORȚA DREPTEI constă în reducerea taxării pentru produsele energetice și stimularea producției de energie, măsuri ce ar fi trebuit luate în considerare încă din vara anului 2021!"