Acordul între România și Regatul Spaniei cu privire la dubla cetățenie, document aflat într-o etapă foarte avansată de consultare între guvernele celor două țări, a reprezentat tema principală a întrevederii președintelui Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlățean cu președintele Guvernului de la Madrid, Pedro Sánchez, desfășurată astăzi, la Palatul Parlamentului. Astăzi, la București, a avut loc conferința Internaționalei Socialiste organizată de PSD.

”Am discutat direct cu Pedro Sanchez cât de important este să fie finalizate rapid negocierile între guvernele social-democrate român și spaniol pentru recunoașterea dublei cetățenii românești și spaniole pentru comunitatea românească de peste un milion de oameni din Spania! Românii care trăiesc în această țară NU vor mai fi obligați să renunțe la cetățenia română, dacă vor, în același timp, să dobândească și cetățenia spaniolă! Acest lucru va fi realizat de cele două guverne social-democrate până la sfârșitul acestui an!”, a anunțat Titus Corlățean.

Conform Observatorului Permanent de Imigrație spaniol, la 1 ianuarie 2024, în Spania, se aflau 1,12 milioane de români rezidenți. Procentual, românii reprezintă 40% dintre cetățenii comunitari rezidenți în Spania și 17% din totalul străinilor.
Relația dintre România și Regatul Spaniei se derulează în contextul unei agende bilaterale pozitive, circumscrise Parteneriatului Strategic agreat la 22 iulie 2013 și Declarației politice adoptate în marja primei ședințe comune a celor două Guverne, desfășurată la 23 noiembrie 2022, la Castellón de la Plana.

 
 ”Pedro Sanchez, premierul Socialist al Spaniei și lider al Internaționalei Socialiste  a fost prezent, cu un mesaj puternic de susținere, alături de ceilalți lideri social-democrați europeni, pentru PSD, în perspectiva competițiilor electorale prezidențiale și parlamentare care urmează în România”, a transmis Titus Corlățean. El a arătat că PSD  s-a dovedit un membru valoros al S&D capabil să genereze dialog între actorii politici și națiuni chiar și în situații dificile.
 
”Am avut onoarea să conduc, alături de Chantal Kambiwa, coordonatorul general al Internaționalei Socialiste, reuniunea noului Comitet Europa al IS, înființat astăzi la București. Discuții foarte bune și o Declarație de la București adoptată cu această ocazie pentru susținerea extinderii UE cu statele din Balcani și respectiv Ucraina și Republica Moldova!
La reuniunea organizată de PSD și IS la București au stat la aceeași masa și lideri greci ai PASOK și respectiv turci ai CHP, și lideri social-democrați sârbi și respectiv din Albania și Kosovo. Lucrul ăsta spune multe despre capacitatea noastră  de a genera dialog, cooperare și înțelegere între actori politici și națiuni cu relații adesea dificile din Balcani”, a mai punctat demnitarul social-democrat.