Guvernul Tudose a oferit "prea puţin" primarilor la negocieri şi "lasă" administraţiile publice locale fără fondurile necesare funcţionării în condiţii optime, susține senatorul PNL Iancu Caracota.

Acesta a menţionat că soluţia vine de la liberali, care au depus o iniţiativă legislativă pentru ca impozitul pe venit să rămână 100% la nivelul autorităţilor locale. 

"Ceea ce a oferit ieri Guvernul primarilor nu evită riscul intrării în faliment a administraţiilor locale. Mai mult, oraşele dezvoltate vor fi obligate să reducă investiţiile pentru a-şi asigura funcţionalitatea (...). PNL a depus recent o iniţiativă legislativă pentru ca impozitul pe venit să rămână în cotă de 100% la nivelul autorităţilor locale, astfel încât impactul negativ al măsurii pe care Guvernul vrea să o ia să fie atenuat, precizează Caracota într-un comunicat de presă.
Senatorul liberal mai susţine că, odată cu reducerea impozitului pe venit la 10%, fondurile alocate bugetelor locale scad vizibil, iar soluţia Guvernului oferită primarilor de a creşte procentul de la 41% la 43% este insuficientă. 

"Principala problemă este că reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% produce un impact negativ asupra administraţiei publice locale, care riscă să intre în colaps! În prezent, circa 71% din impozitul pe venit este direcţionat către administraţiile locale, iar din acest procent, potrivit legii, doar 41,75% merge la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit", a mai arătat senatorul liberal.