Președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, Titus Corlățean, a participat la sesiunea specială a Senatului francez dedicată audierii Primului ministru, François Bayrou, care a prezentat Declarația de politică generală a noului Guvern de la Paris.
Prezentarea Declarației Premierului Bayrou a fost urmată de o dezbatere politică extrem de vie și de intervențiile în plen ale liderilor grupurilor politice, dar și de replica finală a premierului francez.
”A meritat pe deplin să asist la o lecție veritabilă de parlamentarism. Civilizată, cu argumente, vie, ironică și chiar aspră, când a fost nevoie. Întotdeauna, însă, în limitele civilizației parlamentare. Când mă gândesc la conduita și urletele unora dintre pretinșii aleși ai poporului de pe malul Dâmboviței, îmi dau seama că unii încă nu au înțeles nici după 35 de ani care este sensul democrației și cum trebuie să îți folosești libertatea și dreptul la liberă exprimare, în interesul celor pe care îi reprezinți, evident...”, a subliniat oficialul român.
Corlățean s-a aflat, în aceste zile, la Paris, unde a participat la reuniunea Comisiei speciale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și a avut o serie de reuniuni bilaterale cu oficiali francezi.
”Am reținut în special sugestiile senatorilor francezi privind oportunitatea reînnoirii Tratatului bilateral dintre România și Franța și aducerea sa la zi, în conformitate cu evoluțiile actuale, așa cum Franța a procedat în ultimii ani cu Italia, Spania sau Polonia (Tratatul bilateral de înțelegere amicală și cooperarea datează din 20.11.1991...alte vremuri, iar Parteneriatul strategic este un document important, dar de natură politică...)
În același timp, una dintre concluzii a reprezentat-o inițiativa COMUNĂ rezultată din reuniune de a reflecta asupra posibilității extinderii formatului politic de consultări și cooperare Weimar (Franța- Germania- Polonia) la un format de tip "Weimar +", care să includă și România.
Pe scurt, lucruri extrem de pozitive rezultate din întâlnirea cu senatorii francezi.
Am stabilit că anul acesta vom organiza la București sau la Paris o reuniune bilaterală în plenul celor două comisii”.
Nu au lipsit din discuții evoluțiile politice din cele două țări, cooperarea politică bilaterală și în domeniul securității naționale, inclusiv contribuția de excepție a Franței în ceea ce privește securitatea națională a României și a regiunii noastre, cooperarea economică, francofonia și aderarea României la OECD.