Comunicat de presă 

Lipsa de profesionalism a Guvernului se vede încă o dată. Firmele aflate în insolvență practic sunt în imposibilitatea de a mări salariul brut al angajaților dacă doresc să evite scăderea salariului net odată cu trecerea contribuțiilor datorate statului de la angajator la angajat.

Societățile aflate în insolvență nu pot lua singure decizia măririi salariului brut, ci sunt obligate — potrivit legislației referitoare la insolvență — să ia aprobarea adunării creditorilor și a judecătorului sindic. Aceste proceduri sunt greu de parcurs pentru o societate cu probleme financiare, în realitate imposibil de îndeplinit!

Altfel spus, salariații societăților cu astfel de probleme — atât de la stat, cât și din privat—vor începe anul 2018 cu salarii mai mici! Pe lângă firmele aflate în procedură de insolvență și celelalte societăți comerciale vor fi afectate. Noul Cod Fiscal va afecta negativ în special sectorul privat, cu scăderea salariilor din anumite domenii de activitate (IT&C, cercetare/dezvoltare, persoanele cu dizabilități) și cu probabilitatea extrem de mare de a fi scăzute salariile în general.

Pe lângă toate acestea este vizibilă scăderea puterii de cumpărare a românilor, fiind afectate toate categoriile sociale. Rata inflației anunțată de BNR ajunge anul acesta la 2,7% față de 0,2% la începutul anului. Este mai mult decât dublă față de 1,2%, cât promitea PSD în Programul său guvernare. Cursul BNR a ajuns la 4,63 Lei/Euro, nivel apropiat de cel din timpul crizei politice din 2012. În ianuarie, la preluarea guvernării cursul era 4,5 Lei/Euro, iar PSD promisese în campania electorală să-l reducă la 4,46 Lei/Euro.

Toate acestea reprezintă efectul iresponsabilității Guvernului PSD, care a generat neîncredere prin haosul măsurilor fiscale. Iată doar câteva argumente pentru care PSD trebuie să părăsească Palatul Victoria.

Iancu Caracota

Senator PNL

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare PNL