Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște are, de ieri, un ventilator de suport respirator în valoare de 23 500 de euro, grație unei donații făcută de Organizația Salvați Copiii, în cadrul programului de reducere a mortalității infantile!

Ventilatorul de suport respirator donat maternității târgoviștene este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012.

"Dragă fundație Salvați Copiii, noi îți mulțumim pentru faptul că ne sprijini astăzi cu acest aparat și îți mulțumim că ai observat efortul susținut al SJUT pentru a crește gradul Maternității nostre. Cerem ajutorul în continuare în acest sens pentru ca o întreagă regiune a țării se se bucure de o astfel de maternitate și de un astfel de colectiv. Sunt mândru că sunt la conducerea unei astfel de instituții", a spus managerul SJUT, dr. Claudiu Dumitrescu.

Un copil născut la 25 de săptămâni astă-noapte supraviețuiește cu ajutorul ventilatorului de suport respirator  primit de la Salvați Copiii.

La eveniment au participat conducerea SJUT, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu,deputatele Carmen Holban, Claudia Gilia, Oana Vlăducă, președintele CJ, Alexandru Oprea și ambasadorii Salvați Copiii România, Anca Serea și Vlad Miriță.

                                   Demersuri susținute pentru ridicarea Maternității SJUT la gradul trei

La spitalul Județean de Urgență Târgoviște s-au născut, anul trecut, 2074 de copii, dintre care 236 de prematuri, iar 287 având nevoie de îngrijiri de terapie intensivă. Cu toate că maternitatea este de grad doi, niciun nou-născut cu patologii grave nu a fost transferat către o altă unitate spitalicească superioară, ceea ce pune problema transformării acesteia într-una de grad trei. În prezent, maternitatea a solicitat ridicarea în grad, însă, Ministerul Sănătății nu a luat nicio măsură în acest sens.

"În maternitatea Târgoviște necesită suport respirator aproximativ 60 de copii pe an", a explicat șefa secției nou-născuți de la Maternitatea Târgoviște, dr. Roxana Aldea. "Ventilatoarele existente sunt adeseori insuficiente sau clachează din cauza vechimii (cel mai vechi este din anul 2004, iar cel mai nou din 2013). Achiziția unui aparat nou și performant a devenit imperios necesară, în condițiile în care această maternitate de grad doi desfășoară de ani buni activitate de grad trei și se află în plin proces de evaluare în vederea creșterii gradului. Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru acest cadou, atât de util  copiilor și echipei medicale", a mai spus aceasta.

"La Maternitatea din Târgoviște, o echipă fantasticăde medici a fost nevoită să salveze și să îngrijească nou- născuți ale căror probleme ar fi necesitat transferul la o unitate spitalicească superioară, mai bine dotată. Medicii au făcut minuni, dar nici ei nu pot salva o viață cu mâinile goale. Soluția optimă este ridicarea maternității la gradul trei și dotarea cu tot ceea ce este necesar. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili, este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă", a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Demersuri importante în acest sens a făcut deputata Carmen Holban, care, în luna martie a.c., l-a interpelat urgent pe ministrul Sănătăţii aflând astfel că  nu era înființată  Comisia de Evaluare, care ar fi trebuit să investigheze asemenea solicitări.

Potrivit deputatului PSD de Dâmboviţa, Carmen Holban, membră a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, specialiştii din cadrul Ministerului de resort au decis încă de anul trecut că această secţie îndeplineşte toate condiţiile pentru a primi avansarea în grad. Mai mult decât atât, s-a constatat că, deşi nu este o maternitate de grad 3 şi nu are fonduri prea mari, la Târgovişte s-au făcut o serie de intervenţii medicale care nu s-au realizat în alte instituţii spitalice şi din ţară cu posibilităţi financiare mult mai generoase.   

„Avansarea în grad” ar însemna pentru Secţia de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie alocări mai mari de fonduri.