Senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, președinte executiv al organizației social-democrate județene, a salutat, astăzi, decizia Curții Constituționale adoptată miercuri, 16 februarie, cu majoritate de voturi, care a declarat neconstiționale prevederile OUG 6/2016 prin care SRI a fost reintrodus în activitatea de urmărire penală, putând fi desemnat organ de cercetare penală specială.

  • Ce a decis miercuri, 16 februarie 2022, Curtea Constitutională a României!

 Serviciul Român de Informații nu poate primi calitate de organ de cercetare penală specială și nici nu poate pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție nu poate verifica modul de punere în aplicare a mandatelor de supraveghere de către Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor (CNIC), centru înființat în secret în baza unei hotărâri a CSAT, organism administrativ care nu are drept de legiferare. 

Cea care a reintrodus SRI în activitatea de urmărire penală a fost ministrul Justiției Raluca Prună, din Guvernul Cioloș.

Iată comunicatul Curții Constituționale a României (CCR)

CCR a constatat în majoritate, cu opiniile separate ale judecătoarelor Livia Stanciu și Simina Tănăsescu, neconstituționalitatea Legii de aprobare OUG 6/2016, precum și a unor prevederi din OUG 6/2006.

  • "Decizia este pentru sănătatea democrației românești!"

"Salut această chestiune pentru că este pentru sănătatea noastră, a tuturor, și a democrației românești. Curtea a conexat trei sesizări distincte și două dintre ele, principale, sunt ale Avocatului Poporului și exprima aprecierea mea entru verticalitatea Avocatului Poporului", a declarat Titus Corlățean. El a adăugat că este o decizie foarte importantă care nu generează handicap în ceea ce privește combaterea terorismului în România. 

"Decizia pune în făgașul normal, democratic, așa cum trebuie să funcționeze instituțiile când vorbim de mandate de securitate națională, de instrumentarea anumitor mecanisme de monitorizare, de ascultare și când vorbim de competențele de anchetă penală. Procurorul este cel care trebuie să facă ancheta penală într-un stat democratic și nu ofițerii de informații. Aceștia din urmă trebuie să ajute, să susțină, să ofere informații operativ",  a mai spus demnitarul.

Citește și http://db24news.ro/politic/4898-titus-corlatean-ofiterii-de-informatii-nu-pot-face-cercetare-penala-pentru-sanatatea-democratiei-trebuie-sa-punem-stop-unor-tentatii